Elektromos tüzek

2020.02.17

Hazánkban évente körülbelül 6800 regisztrált lakástűz keletkezik. Ezek döntő többségét elektromos zárlat okozza, jellemzően idősebb házakban. Magyarországon a lakóingatlanok közel 84%-a a 90-es évek előtt épült a KSH adatai szerint. Egy elektromos hálózat átlagos életciklusa 30 év, ez idő alatt a szabványok, igények oly mértékben változnak, hogy mindenképp elérkezett az idő a cserére.

Magyarországi lakott lakások megoszlása építési év szerint:

A legfontosabb:

Ami az első, és legfontosabb, elektromos tüzet tilos vízzel oltani. Az oltáshoz porral oltó készüléket, de ennek hiányában homokot, vagy bármilyen anyagot használhatunk, amivel a tűz oxigén utánpótlását meg tudjuk akadályozni. - Ez az első és legfontosabb, hiszen ne tetézzük a bajt még azzal is, hogy megráz az áram.

Napjainkban hihetetlen sebességgel nő az elektromos berendezések száma a háztartásokban. Gondoljunk csak bele, míg régen egy hajszárító 300 Watt-ot fogyasztott, ez mára inkább 2000 Watt környékére növekedett, de ez igaz a porszívóra is, és így tovább. Az életszínvonal növekedésével általános berendezés lett a klíma, elektromos sütő-, főzőkészülék, mikrohullámú sütő, mosó-, szárítógép, és még hosszasan sorolhatnánk. Ugyan egy korszerű lakás folyamatos áramfelvétele alacsonyabb, mint egy 40 éves társáé, viszont vannak olyan időszakok, amikor kiugróan magas lehet az energiafogyasztás. A legjobb, amit tehetünk, hogy nagy teljesítményű eszközeinket ne használjuk egy időben, tehát ne akarjunk egyszerre hajat szárítani, porszívózni, megsütni az elektromos sütőben a csirkemellet, és lyukat fúrni az új képkeretnek. Ezzel túlterheljük a hálózatot.

Vezetékek, megoldások:

A vezetékek lehetnek közvetlenül a falba mélyesztve és lehetnek védőcsőben is. A régebbi ingatlanok jellemzően alumíniummal, míg az újabbak réz vezetékkel szereltek. Amennyiben a vezetékeket védőcsőben vezették el, a vezeték cseréje megoldható bontás nélkül, új réz vezeték behúzásával. Sajnos ez csak a viszonylag fiatal házakról mondható el (25 éves vagy fiatalabb). A régebbi házaknál azonban nem használták még ezt a megoldást, így a vezetékek cseréje is pénz és időigényesebb lesz. Amennyiben valaki a vezetékek cseréjére adja a fejét, de nincs beépített védőcső, azt is érdemes utólag beépíteni.

Fontos azonban megemlíteni, hogy az alumínium vezeték nem ördögtől való. Amennyiben védőcsőben van elhelyezve, és a keresztmetszete is megfelelően van méretezve, nem feltétlenül kell azonnal cserélni a korszerűbb réz vezetékre. 

Veszélyek:

Az alumínium vezetéket toldani szokták, viszont a toldás mindig egy potenciális problémaforrás, csakúgy, mint az összecsavarás (szakember ilyet nem csinál 😊). Az alumínium és réz vezetékek kombinálása pedig kifejezetten kerülendő, mivel légköri nedvesség hatására a két különböző fém kapcsolódásánál megindul az elektrokémiai eredetű korrózió, ez pedig idővel tüzet okoz. Akinek esetleg kínai lenne az előbbi mondat, a lényeg az, hogy nem kombináljuk sosem a két fémet.

Az ember sajnos úgy van beállítva, hogy vele nem történhet az meg, hogy leégjen az otthona. Így gondolták azok is, akikkel ez sajnos megtörtént. Sokszor már csak akkor szembesülünk a bajjal, amikor megtörténik. Egy normál magyar családnak a legnagyobb "befektetése" a háza, a családtagjaink biztonságáról már nem is beszélve.