Fakivágás - jó ha tudod!

2020.02.24

Egy fa a házunk ékköve lehet, viszont előfordulhat olyan élethelyzet, amikor sajnos nincs más megoldás, ki kell vágni. Még akkor is, ha az utóbbi években a környezettudatosság miatt ez már csak az utolsó utáni gondolat. Amennyiben tényleg nincs más választás, csak a vágás, fontos két részre bontanunk a témát, mert nem mindegy, hogy a fa az ingatlanon belül, vagy az ingatlanon kívül, tehát közterületen található-e.

Először is, tisztázzuk, hogy meddig tart az ingatlan, és honnan minősül közterületnek az adott tér. Nagyon leegyszerűsítve, ami a kerítésen belül van, az a Te ingatlanod, ami a kerítésen kívül, az pedig közterület. Azonban hiába közterület mondjuk a járda, vagy az árok, annak a gondozása (síkosság-, gyommentesítés, fűvágás) is a Te feladatod.

1 - ingatlanon belül:

Ez az egyszerűbb helyzet, mivel magántulajdonról beszélünk, elviekben a mi döntésünk, hogy egy fát kivágunk-e vagy sem. A gyakorlatban viszont előfordulhat, hogy a helyi rendeletalkotás miatt akadályokba ütközünk. A helyi önkormányzatnak joga van olyan rendeletet alkotni, hogy a magánterületen lévő fák kivágását is engedélyhez köti. Mielőtt nekiesünk az ingatlanunkon lévő fák kivágásának, javaslom, érdeklődjünk utána, hogy van-e ilyen szabályozás. Fontos még kiemelni, hogy az engedélyeztetést helyszíni szemle is követheti. Továbbá az önkormányzat a kivágott fa pótlását is előírhatja.

2 - ingatlanon kívül, közterületen:

Ha közterületen szeretnénk fát kivágni, az már egy kicsit bonyolítja a helyzetet. Ugyanis nem vághatjuk ki a fát, még akkor sem, ha mi ültettük, gondoztuk. Minden ilyen esetben a település jegyzőjéhez kell fordulnunk. Alaposan meg kell indokolnunk a szándékunkat, nem lehet a kérés alapja az, hogy nem látok ki az erkélyről, vagy hogy egyszerűen nem tetszik. Általában valamilyen vagyon-, élet- vagy egészségvédelemmel kapcsolatos indoklás szükséges. Ilyen lehet például, hogy súlyosan allergiások vagyunk rá, vagy egy viharban megrongálódott a fa, illetve a fa általános állapota miatt félő, hogy rá dől valakire, vagy valamire. Az engedélykérelmet 3000 Ft-os illetékbélyeggel tehetjük meg.

3 - speciális esetek:

Előfordulhat azonban néhány speciális eset is. Ha a fa valamilyen védettséget élvez, az felülírhatja az ingatlantulajdonos érdekeit. Illetve, ha az ingatlan külterületen helyezkedik el, de kerítésen belül található, ismét engedélykötelessé válik a fa kivágása. Továbbá, közterületen lévő fát veszélyhelyzetben azonnal is ki lehet vágni, viszont ezt 5-15 napon belül be kell jelenteni. A pótlásról ekkor is gondoskodni kell.

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben fa kivágása elkerülhetetlen valamilyen okból, első körben mindig érdemes tájékozódjunk, mivel minden önkormányzat saját hatáskörében is eltérhet az alapszabályozástól.

Ebből is látszik, hogy nem is olyan egyszerű egy fa kivágása, mint elsőre gondolnánk. Előfordulhat, hogy jóhiszeműen járunk el, de a megfelelő ismeretek nélkül egy jókora büntetés lesz a jutalmunk. Így, még mielőtt elültetünk egy fát, gondoljuk végig, hogy valóban ilyen fát szeretnénk-e, mekkorára fog nőni, mekkora lesz a lombmérete stb. Illetve tartsuk be az ültetési távolságokat.