Vakond - A kertünk ellensége?

2020.03.04

Szinte minden tulajdonos szereti a kertjét rendben tartani, szépítgetni. Azonban van egy állat, ami egy csapásra romba döntheti minden munkánkat. Nem más, mint a vakond. A vakond elleni küzdelem nehézkes. Gyanítom, hogy mindenki fel tudna sorolni legalább 3-4 védekezési módot, amit olvasott, vagy látott valahol. Rengeteg weboldal és könyv foglalkozik ezzel a témával, ebből is látszik, hogy mennyire gyakori ez a probléma, és mennyire nehéz is megtalálni a megfelelő módszert a kiűzésére.

Kezdjük azzal, hogy a vakond miért hasznos, és miért kártékony állat is egyben?

Hasznos, mert a vakond elpusztítja a talajban élő, és komoly károkat okozó állatokat, mint például a pajorokat, csigákat, lótetűket, drótférgeket, százlábúakat, egereket és pockokat is.

Viszont kártékony is, mert sajnos kedvelt tápláléka az egyik leghasznosabb talajlazító állat is, a földigiliszta. Továbbá ásásaival meglazíthatja a növények gyökereit, amik így elpusztulhatnak, a vakondtúrásokról már nem is beszélve.

Egy dolog azonban biztos, a vakond védett állat, és 25 000 Ft az eszmei értéke. Azonban én még nem hallottam olyat, hogy bárkit is megbüntettek volna azért, mert egy vakond életére tört. Ezzel természetesen nem azt szeretném mondani, hogy nyugodtan állhatunk ásóval, kapával a kézben a vakondra várva.

Több módszer is létezik, hogy humánusabb eszközökkel tessékeljük ki a portánkon kívülre. Tudni kell, hogy mind a szaglása, mind a hallása kiváló, így általában ezen érzékszervei ingerlésére, megzavarására létezik a legtöbb eszköz. Ilyenek például:

 • Sárfű: gyökerein keresztül riasztó hatású anyagot választ ki. Amennyiben ezt a módszert választjuk, érdemes elszórtan ültetni, hogy minél nagyobb terület le legyen vele fedve.
 • Fokhagyma: az ültetésével is hasonló eredményt érhetünk el. Azonban az is elég lehet, ha gerezdeket dobunk a járatokba.
 • Gázolajba vagy petróleumba mártott rongy: Ez az egyik legrégebb óta használt praktika. A kellemetlen szag miatt menekülőre fogja a vakond.
 • Füstpatron: Az előző pont modernebb változata.
 • Kávézacc: hasonlóan erős illata miatt távol marad tőle a vakond. Ez környezetkímélő módszer is egyben.
 • Sörösüveg: az üveget közel a pereméig be kell ásni a földbe, a légáramlás rezgésbe hozza, és ennek hatására elriasztja a kellemetlen vendégünket. Fúrások közelébe érdemes helyezni.
 • Elektromos vakondriasztó: ennek a hangja a vakond számára elviselhetetlen, az emberi fül számra viszont nem hallható.
 • Alagútcsapda: a csapóajtós alagútcsapdába besétál, és ezután már nem tud kiszabadulni. Kesztyűvel a kezünkön meg tudjuk fogni, és a kertünktől minél távolabb szabadon tudjuk engedni.
 • Kutya, macska: nem kell ecsetelnem. De hangsúlyozom újra, hogy a vakond védett állat.
 • Kártevők megszüntetése: ez egy megelőző módszer. Ha megszüntetjük a kártevőket, akkor a vakondnak nem lesz mit ennie, így nem fog bejönni a kertünkbe - legalábbis egy ideig 😊.
 • Kiszellőztetés: a vakondtúrás tetejét le kell söpörni, hogy látszódjon a járat. Így a járatba levegő jut, aminek hatására valószínűleg odébb áll.

Hosszasan lehetne még folytatni a sort a vélt vagy valós praktikákkal kapcsolatban. A fentiek egy része nem hoz valós eredményt, míg másik része csak időleges megnyugvást biztosít.


De akkor mit tudunk tenni?

A vakond elleni védekezés leghumánusabb és legbiztosabb módszere a vakondháló. Ez egy sűrű rácsszerkezetű, erős anyagból készült eszköz. Néhány dologra azonban ennél is oda kell figyelni.

Fontos, hogy a háló és a gyepszőnyeg közé kerüljön föld, mivel egy gyepszőnyeg tekercs kb. 25 kg, tapasztalataink szerint, ha vakondtúrást nem is tud csinálni, de meg-megemeli a gyepszőnyeget.

Érdemes 5-10 cm földet tenni a gyepszőnyeg és a háló közé. Ennél többet viszont nem célszerű, mert félő, hogy a vakond bekeveredik a háló és a friss gyep közé.

Továbbá a hálót kb. 20 cm-es átfedéssel érdemes letenni, illetve speciális tüskékkel is rögzíteni kell.

Van azonban két hátránya ennek a hálós megoldásnak is. Az első az ár, hiszen kert nagyságtól függően a több százezer forintot, vagy akár a milliós összeget is elérheti ennek a kiépítése. További hátránya még a környezetszennyezés, hiszen egy műanyaghálóról beszélünk, ami több száz év múlva is ott lesz a fölben. Azonban, ha meggondoljuk magunkat mi, vagy az ingatlanunk új tulajdonosa, akkor az értékes földet a műanyag hálóval együtt tudjuk csak felszedni, aminek felszámolása költséges és környezetszennyező is.