Világítás az Otthonunkban

2020.03.11

Gyanítom mindenkivel előfordult már, hogy besétált egy helyiségbe, és annyira otthonosnak, melegnek érezte, hogy legszívesebben kikapcsolta volna a telefonját, és elmenekült volna a világ elől hosszabb-rövidebb időre. De abban is biztos vagyok, hogy ennek az ellenkezőjét is sok mindenki érezte, akár a saját házában vagy lakásában is. Ennek több oka is lehet, befolyásolhatja az aktuális hangulatunk, a szoba elrendezése, a bútorok, illetve a megvilágítás is. Ebben a bejegyzésben a megvilágítással fogunk foglalkozni.


Lux, lumen, watt?

Első körben tegyük rendbe az alapfogalmakat, megnevezéseket. Hosszú évtizedekig mindenki csak azt nézte a boltokban, hogy hány watt-os az adott égő. 

Watt: az izzó teljesítményét méri, tehát azt mutatja meg, hogy mennyi áramot fogyaszt (a mai energiatakarékos fényforrások pont amiatt lettek népszerűek, mert kedvezőbb fogyasztással azonos fénykibocsátást érnek el, mint a hagyományos izzók, az élettartamról már nem is beszélve).

Lumen: a fényáram mértékegysége. Az energiatakarékos izzókat és LED fényforrásokat lumenben érdemes mérni.

Az alábbi ábrával talán jobban szemléltethető, hogy melyik típusú fényforrás mennyi áramot fogyaszt azonos fényáram kibocsájtásához:

Lux: a megvilágítás mértékegysége (nem összekeverendő a lumennel). 1 lux az a megvilágítás, amelyet 1 lumen fényáram 1 négyzetméteren létrehoz.

Ahhoz, hogy optimális világítás kerüljön egy-egy helyiségbe, először el kell döntenünk, hogy mire is fogjuk használni. Nappalinak, ahol lesz egy olvasó sarok is? Hálószobának? Ez után már meg tudjuk határozni a szobák fényszükségletét.

Mekkora megvilágítás szükséges a különböző helyiségekben?

Ezeket az értékeket meg kell szorozni az adott helyiség területével, és már meg is kapjuk a végső számokat. Tehát például, ha a nappalink 20nm, akkor oda 2000-4000 lumen általános megvilágítás szükséges. A fenti táblázatból is látszik, hogy a legnagyobb megvilágításra a tűzhelynél, mosogatónál, olvasósaroknál és a fürdőszoba tükörnél van szükség. Érdekes még, hogy a gyerekszobában is körülbelül akkora megvilágítás szükséges, mint a konyhában, hiszen a gyerekek itt nem csak alszanak, de játszanak és tanulnak is többek között.


Le szeretném cserélni az égőket. Honnan vegyem?

Ma már bármelyik nagyáruházban vagy villamossági boltban minőségi égőket lehet venni. Viszont az eBayről vagy az AliExpressről rendelést én kétszer is meggondolnám, mert a minőségben hatalmas a szórás. Ez nem olyan, mint egy telefontok, vagy telefontartó, a kétes helyeken kétes szaktudással és technológiával összeszerelt égő akár az életünkbe is kerülhet. Jobb esetben "csak" leég a házunk. Ha mindenképpen kintről szeretnéd rendelni, akkor csak olyan terméket vegyél, aminek van CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) minősítése, illetve üveg vagy plexi takarja a ledeket.

A Te lakásod helyiségei megfelelően vannak megvilágítva? 😊